Lightroom aloittelijoille, osa 4




Tässä osassa Lightroom-opastusta näytän vähän lisää miten Develop-moduuli toimii.
Eli tämä on se osa Lightroomia, jossa kuvan varsinainen kehittäminen tapahtuu.

Edellisessä osassa kerroin vasemman reunan paneelin toiminnoista.
Oikeassa reunassa olevissa säätimillä voidaan voimakkaasti vaikuttaa kuvaan, mm. valkotasapainoon, valotukseen, kontrastiin, sekä valoihin ja varjoihin. Lightroomissa on myös säätimiä, joilla voidaan vaikuttaa paikallisesti. Ja parasta näissä säädöissä on, että mikään ei vaikuta kuvaan tuhoavasti, vaan kaikki säädöt ovat palautettavissa ja muunnettavissa.

Itse aloitan yleensä rajaamalla kuvan mieleisekseni. Toisaalta kuvan voi rajata uudelleen myöhemmin, ja rajausta voi muuttaa mielensä mukaan milloin vaan. Minun on kuitenkin helpoin säätää kuvaa, kun rajaus on suunnilleen sellainen kun haluan.
Rajaus tapahtuu Basic-paneelin ensimmäisellä työkalulla. Täällä on myös valittavissa rajaussuhde joko valmiista vaihtoehdoista tai sen voi itse vapaasti valita. Rajaustyökalussa on myös väline horisontin suoristamiseen.
Sitten katson valkotasapainon ja valotuksen alustavasti kuntoon.


Seuraava työkalu rivissä on Spot removal, joka ei toimi kovin hyvin verrattuna Photoshopin vastaavaan, mutta kyllä silläkin monet ylimääräiset asiat pystyy poistamaan jos on kärsivällinen.


Sen jälkeen on punasilmäisyydenpoistotyökalu, jota en ole koskaan kokeillut, mutta varmasti toimii jos tarvetta on.
Seuraavana neliön muotoinen Graduated Filter, jolla saa tehtyä liukusäätöjä moniin eri asioihin. Tätä käytän usein esim. jos taivas on liian valoisa. Tässä kuvassa säädin taustan pusikoiden saturaatiota vähän pienemmäksi, lisäsin värilampotilaa ja Tintiä ja nostin vähän valotusta.

Mikäli säätö menee alueelle jonne sitä ei toivota, voidaan sitä korjata tämän filtterin omalla Brushilla ja Alt pohjassa Brush muuttuu miinusmerkkiseksi, eli poistaa filtterin vaikutusta.
Kun tämä työkalu on valittuna, näkyy kuvan päällä harmaat täplät, ja klikkaamalla täplää voi aktivoida sen, ja säätää filtterin vaikutusta uudelleen niin monta kertaa kuin haluaa. Oikealla hiiren näppäimelllä klikkaamalla tulee valikko, josta filtterin voi esim duplikoida ja hiirellä vetämällä siirtää uuteen paikkaan, tai poistaa.

Radial filtteri on erittäin kätevä esimerkiksi valon lisäämiseksi kasvoille (tai ponin naamalle) tai hohtavan aurinko-vaikutelman aikaansaamiseksi.


Uusin työkalu on Brushiin liitetty Color range tai Luminosity Range, jolla voi tehdä maskin värin tai valoisuuden perusteella. Brush siis toimi normaalisti kuten sivellin, jonka säätöjä voi vapaasti säätää yhä uudelleen ja uudelleen, ja uusia siveltimiä voi tehdä määrättömästi, painamalla New.

Mikäli haluat muokata jo olemassaolevaa sivellintä, voit tehdä niin klikkaamalla harmaan Brush-täplän aktiiviseksi ja säätämällä säätimiä. Jos haluat siveltimen vaikuttavan vain tiettyyn väriin, kuten tässä keltaisiin kukkiin, klikkaat Range Mask alasvetovalikosta Color, ja sen jälkeen Color Pickerillä valitset sen värin, johon haluat siveltimen vaikuttavan. Mikäli haluat valita lisää värejä tai saman värin eri sävyjä, voit klikkailla lisää Shift pohjassa.


Tässä esimerkkikuvassa halusin vielä vihreät läiskät vähemmän kirkkaiksi, valitsin HSL paneelista vihreän värin, ja laskin sen saturaatiota sekä muutin Hue-säätimellä väriä vähän keltaisemmaksi. Lisäksi vielä vähän kontrastia ja vinjetointia. Tämä kuva on tehty lähinnä työkalujen käytön näyttämiseksi, eikä lopputulos välttämättä ole kovin taiteellinen :D


Mikäli sinulla herää kysymyksiä tai ajatuksia tämän kirjoituksen johdosta, käy kommentoimassa
 Vinkkejä kuvaukseen - Photography by Johanna
johannavauphotography

Kommentit

Suositut tekstit