Lightroom aloittelijoille osa 2

Library-moduuli

Edellisessä Lightroom-postauksessa kerroin miten kuvat tuodaan Lightroomiin. Tässä kirjoituksessa kerron vähän siitä, mitä seuraavaksi tehdään.

Kun kuvat on tuotu koneelle, ne aukeavat Library-moduulissa.



Moduulissa keskellä ovat kyseisessä kansiossa olevat kuvat, joko yksi kerrallaan tai ruudukossa. Ruudukon ja yksittäisen kuvan välillä voit valita painamalla E (yksittäinen) tai G (ruudukko) tai vain tuplaklikkaamalla kuvan päältä. Alareunassa kaikki kansion kuvat näkyvät filminauhana. Valittu kuva näkyy vaaleammalla pohjalla.
Molemmissa reunoissa ja ylhäällä ovat vielä paneelit, jotka saat näkyviin tai pois näkyvistä klikkaamalla pientä kolmiota. Näitä on neljä, keskellä ylhäällä, molemmissa sivuissa ja alhaalla. Mikäli olet klikannut paneelit pois näkyvistä, ne näkyvät kuitenkin kun viet hiiren kolmion päälle, ja klikkaamalla saat paneelit näkymään jatkuvasti. Paneeleissa sijaitsevat toiminnot saat "auki" klikkaamalla vasemmassa reunassa olevaa kolmiota. Vasemman reunan paneelissa sijaitsevat seuraaavat toiminnot:

Navigator

 Navigator näyttää valitun kuvan. Kun liikutat hiirtä kansioiden päällä, kansioiden ensimmäinen kuva näkyy tässä. Tästä on joskus apua, kun etsii jotain tiettyä kuvaa.

Klikkaamalla ja liikuttamalla hiirtä navigaattorin päällä saat tarkasteltua kuvan eri alueita, mikäli kuva ei kokonaan mahdu näkyviin.
Täältä voit myös suurentaa tai pienentää kuvaa esim. FIT, FILL 1:1 ja  nuolen takaa avautuu vielä lisää vaihtoehtoja. Toinen tapa zoomata kuvaa on painaa Z.

Catalog

Katalogeja voi olla useita. Täältä näet kaikkien Lightroomissa olevien kuvien määrän, edellisen Importin ( Previous Import) sekä Quick Collectionit. Nämä ovat väliaikaisia kokoelmia, joihin voit  lisätä kuvia painamalla B tai kuvakkeen oikean yläreunan palloa. Hiiren oikealla näppäimellä saat esiin vaihtoehtoja, joilla voit esim tyhjentää collectionin tai tallentaa ( Save) pysyväksi.
Edit - Catalog settings (ylävalikko) voi valita esikatselukuvien koon ja kuinka pitkään ne säilytetään.

Folders

 

Tässä näkyy hakemistopuu kaikista niistä kuvista, jotka olet tietokoneelta siirtänyt LRiin. Kansioita ja kuvia voi siirrellä hakemistossa raahaamalla, ja ne vaihtavat paikkaa myös koneella.
Oikealla näppäimellä aukeaa paljon näppäriä toimintoja, mm. Synchronize, Rename.

Collections

Lisää plussalla uusi collection
Tänne voit lisätä kuvia vetämällä suoraan kuvakkeesta, poisto jne oikealla näppäimellä
Kuvat eivät siis fyysisesti siirry mihinkään, vaan niitä voi koota eri kansioista tänne.
Smart collection – collection, johon LR valitsee kuvat tietyillä perusteilla (esim kaikki 2 tähden kuvat jne). Collectionit ovat näppärä tapa laittaa yhteen paikkaan esimerkiksi johonkin projektiin tai aiheeseen liittyviä kuvia.

Publish Services

Julkaisutyökalu, Publishing Manager, joka on samannäköinen, kuin Export-ikkuna.  Voit julkaista Dropboxiin, Faceen, Adobe Stockiin tai Flickriin suoraan LRsta. Myös muita vaihtoehtoja ladattavissa.

Import 

Tämä käsiteltiin edellisessä postauksessa.

Export

 Export-ikkunaa tarvitset kun haluat julkaista kuvia, eli niin pitkään kun olet Lightroomissa, kuvia voi käsitellä vapaasti, mutta kun olet valmis, on aika exportata, jotta saat kuvat julkaistavaan, esim. jpg-muotoon. 



Export to: Valitse Hard Drive, jos tallennat omalle koneelle, mutta plug-inilla voit julkaista myös suoraan esim. kuvat.fi-sivustolle. Tällöin kuvaa ei tarvitse erikseen tallentaa omalle koneelle. Tämä säästää tilaa koneellasi.

Plug-ineja voi ladata lisää Plug-in managerista.


Export location – minne (esim.  Same folder as original photo, Put in subfolder “muokatut”)

Seuraavat ovat asetuksia, joita itse käytän usein: 


File naming – Rename to Filename

File settings – Image format jpeg, quality 80, Color space  sRGB jos menee nettinäyttöön tai printattavaksi. AdobeRGB  jos näyttö ymmärtää sitä.

Image Sizing – Printattavissa ja täysikokoisissa tiedostoissa ei kannata rajata, mutta esim. faceen 2048 x 2048 on hyvä, resoluutio nettiin 72, printtiin 240-300 ppi

Output sharpening – käytön mukaan

Metadata – valitse mitä haluat kuvan mukaan

Watermarking – automaattinen vesileima, jonka paikan, koon ja opasiteetin voi määrittää valmiiksi. Näitä voi olla useampia. Edit Watermarks eli vesileimojen muokkaus, löytyy alasvetovalikon alimpana.
Vesileima voi olla tekstiä tai valmiiksi tehty kuva – png tai jpg. Näistä png parempi, koska sallii taustan läpinäkyvyyden.
Kun olet määrittänyt nämä kaikki, kannattaa tehdä asetuksista presetti, jota voit käyttää jatkossa kun teet samaan käyttöön kuvia. Näitä on helppo lisätä ja poistaa tarpeen mukaan.

Import ja Export-nappien alla on vielä 1&2, kakkosesta aukeaa toinen  LR-ikkuna, joskus näppärä jos haluaa katsoa toista kuvaa samalla. Grid-kuvake (tai paina G), eteenpäin ja taaksepäin-painikkeet.
 

Oikean reunan toiminnot

Quick Developpikakehitysnappi jota en käytä.
Keywording

 
Keywording on ihan must! Keyword Tags – kenttään lisätään avainsanat.  Kannattaa miettiä tarkkaan millaisen avainsanahakemiston tekee, LR tukee hierarkkista avainsanahakemistoa, jossa avainsanan alla voi olla tarkempia ja tarkempia määritteitä. Avainsanat erotetaan toisistaan pilkulla. LR ehdottaa avainsanoja, ja ne on helppo klikata alta.
Kun annat avainsanoja, voit valita useampia kuvia, mutta VAIN grid-näkymässä avainsana tulee
kaikkiin kuviin, muuten vain aktiiviseen kuvaa.
Keywordsettänne voi halutessaan tehdä tietyistä avainsanaryhmistä valmiita settejä
Keyword List – avainsanat ilmestyvät tänne, ja avainsanan sisältävien kuvien määrä näkyy oikealla. Numeron oikealle puolelle ilmestyvää nuolta klikkaamalla saat näkyviin ko. avainsanan sisältävät kuvat.
Avainsanoja voi siirtää klikkaamalla vasemmalla näppäimellä aktiiviseksi ja raahaamalla esim toisen ylakategorian alle. Oikealla näppäimellä aukeaa myös paljon vaihtoehtoja.
Metadata
Näyttää kuvan metatiedot. Täällä näkyy mm. kuvan alkuperäinen ja rajattu koko, kuvauspäivämäärä, käytetty kalusto - kamera ja linssi. Lisäksi tiedot käytetystä aukosta, ajasta ja ISOsta.
Voit vaikuttaa siihen, mitä metatietoja näkyy ja näistäkin voi tehdä oman presetin.


Kuvien merkitseminen

Kuvia voi lajitella LRssa monella tavalla. Käytössä ovat tähdet, liput ja värit.
Esim.
  • jatkoon/muokkaukseen menevät kuvat voi liputtaa P=pick =valkoinen lippu 
  •  poistettavat kuvat X = musta lippu
  • Jos tahdot poistaa lipun U=unflag
  • Tähdet paina 1 –> 1 tähteä, 2 –>2 tähteä jne. 0 –> poistaa ratingin
  • Värit  6 –>punainen, 7 –> keltainen, 8 –> vihreä, 9 –> sininen, jos haluat poistaa värin, paina samaa numeroa uudestaan.

Filter  

Ensimmäinen lippu tuo kaikki flägätyt, toinen kaikki jne
Tähdistä painamalla saa kaikki tähditetyt kuvat, väreistä värikooditetut. Kuvat tulevat aktiivisesta kansiosta.
Tänne voi myös tehdä omia presettejä.

Grid-näkymässä ylhäällä olevat Text, Attribute, Metadata, None 

Näillä voit määritellä miten haluat hakea kuvia, avainsanan, tai esim objektiivin mukaan.

Huom – Library-näkymässä esikatselukuva ei ole täysilaatuinen, vaan kannattaa aina katsoa Develop-näkymässä, jos haluaa nähdä yksityiskohtia.


Kysy ihmeessä jos joku asia ei selvinnyt. Parhaiten saat vastauksen Facebook-ryhmän kautta. 

www.johannavauphotography.com
@johannavauphotography
.




Kommentit

Suositut tekstit