Kuvaaminen vastavalossa tai varjossa

 Minulta kyseltiin vinkkejä vastavalossa tai varjossa kuvaamiseen. Ongelmaa onkin ollut tänä kesänä, kun aurinko on kuukausitolkulla porottanut täydellä teholla, ja kuvauspaikkoja on joutunut tosissaan miettimään. Näytän tässä muutaman keinon, jolla ongelmasta voi selvitä tai ainakin vähän helpottaa.

Vastavalossa kuvatessa  valo piirtää kohteen reunat kauniisti, mutta yksityiskohdat ja värit tahtovat kohteesta häipyä, kun valoa ei kohteeseen tule tarpeeksi.Valoa voi heijastaa takaisin kohteeseen monella eri tavalla. Tässä kuvasssa on käytetty vaaleaa hiekkaa heijastimena. Kuva on otettu puolivahingossa, kun oltiin workshopissa vasta valmistautumassa kuvaukseen, mutta tytön keskittyminen ja ponin osallistuminen harjan etsintään ja takaa tullut vastavalo pistivät painamaan nappia. Taustalla oli paljon ylimääräistä, ja siitä johtuen kuva on saanut aika paljon käsittelyä osakseen. Alla alkuperäinen ruutu.


Kaikkia vaaleita pintoja voi käyttää heijastimena, tässä kuvassa heijastimena on käytetty lunta. 


Vettä voi myös käyttää heijastimena, tässä on vettä ja vaaleaa hiekkaa.


Jos ei ole käytettävissä mitään vaaleaa heijastavaa luonnonpintaa, voi tuoda esim ison heijastimen paikalle. Näistä kahdesta kuvasta ensimmäisessä ei ole käytetty heijastinta, toisessa on isolla kullanvärisellä heijastimella saatu valopilkku eli catchlight silmiin ja vähän avattua varjoja, loput valosta on sitten tuotu kuvankäsittelyllä. Viimeisenä valmiiksi käsitelty kuva.


Aina ei ole tarpeen tuoda lisää valoa kohteeseen, vaan vastavaloa korostamalla kuvasta tulee vielä tunnelmallisempi. Tällöin usein kontrastia ja mahdollisisti dehazea joutuu lisäämään kuvaan, koska linssiä kohti tuleva valo tekee kuvasta vähän utuisen.


Ja tietysti "oikeat valokuvaajat" tuovat kuvaan lisävaloa salamalla. Jo pikkusalamasta voi olla vähän apua, mutta jos täydessä auringossa haluaa kuvata, niin salamalta vaaditaan suurta tehoa, että se voittaa auringon tehon. Akkukäyttöiset salamavalot voi ottaa mukaan miljöökuvaukseen ja tuoda mallin kasvoille valoa silloin kun sitä ei sinne muuten saisi. Salama auttaa myös tuomaan puhtaampaa valoa, mikäli kuvataan esimerkiksi metsässä, jossa ihonväri tahtoo muuttua muuten kovin vihreäksi.


Mikäli sinulla herää kysymyksiä tai ajatuksia tämän kirjoituksen johdosta, käy kommentoimassa
 Vinkkejä kuvaukseen - Photography by Johanna
johannavauphotograph

Kommentit

Suositut postaukset