Panoraaman teko Lightroomissa


Panoraaman tekeminen ei ole koskaan ollut näin helppoa!

Panoraamoja voi kuvata silloin kun koko maisema ei mahdu yhdelle ruudulle. Kuvatessa on tärkeää muistaa pitää tarkennus samalla etäisyydellä koko kuvauksen ajan.  Olisi myös hyvä ettei valotus tai värilämpötila muttuisi kesken panoraaman oton, joten manuaalisäädöillä syntyy vaikeissa olosuhteissa parasta jälkeä.

Kuvatessa kannattaa ruudut ottaa reilusti päällekäin, että ohjelman on helppo yhdistää ne toisiinsa.

Lightroomissa valitset kuvat joista haluat tehdä panoraaman, sitten yläpalkista Photo -> Photo Merge -> Panorama (tai CtrlM)
 Ilmestyy tämän näköinen ruutu, ja kone alkaa ruksuttaa kuvatiedostoja yhteen. Kun kuvat on alustavasti yhdistetty, pääset valitsemaan oikeasta reunasta ylhäältä Spherical - Cylindrical tai Perspective. Kuvasta riippuu mikä näistä on paras valita, ja voit kokeilla eri vaihtoehtoja. Kun sitten painat Merge, kuvat yhdistetään lopullisesti.


Kuvan voi sitten rajata ja käsitellä ihan normaalisti.Hevoset eivät yleensä ole panoraamojen kohde, mutta aina voi soveltaa! Jos oikein tarkkaan katsoo, niin yllä olevassa kuvassa näkyy vasemmalla alhaalla muutama hevonen. Matka sinne oli pitkä ja päivä kuuma, joten lähdin alas pelkän 58mm objektiivin kanssa.  Halusin hevosen näkyvän maisemassa, joten otin useita kuvia ja yhdistin ne panoraamaksi.Pieniä ongelmia oli mittasuhteiden kanssa, joten korjasin Lightroomin Transform-osiossa vähän perspektiiviä. Jouduin vielä avaamaan kuvan Photoshopissa, koska en halunnut rajata kuvaa ahtaammaksi.Eikä kuvien yhdistäminenkään onnistunut ihan täydellisesti, joten kopioin vähän palasia alkuperäisestä ruudusta panoraamaan. Lopputulos ei kyllä ole kaiken tuon vaivan arvoinen, mutta ajattelin, että opetustarkoitukseen vallan mainio!


Mikäli sinulla herää kysymyksiä tai ajatuksia tämän kirjoituksen johdosta, käy kommentoimassa
 Vinkkejä kuvaukseen - Photography by Johanna
johannavauphotography
Kommentit

Suositut postaukset