Pitkän valotusajan kuvat
Pitkä valotusaika kuvatessa tarkoittaa sitä, että suljin on auki pitkään. Tällöin huonoissakin valo-olosuhteissa saadaan kameran kennolle näkymään kuvaa, esimerkiksi yöllä kuvattaessa. 

Pitkä valotusaika tietysti tarkoittaa myös sitä, että sulkimen ollessa auki, kohde saattaa liikkua kuvauksen aikana. Tai kamera saattaa liikkua valotuksen aikana. Tai nämä molemmat voivat tapahtua. 

Kohteen liikkumista sulkimen ollessa auki käytetään hyväksi kun esimerkiksi halutaan saada vesiputouksen tai veden pinta maitomaiseksi. Valotusajan pituudesta riippuen tulokset ovat vähän erilaisia, ja sopiva valotusaika löytyy vain kokeilemalla.

Tässä vesiputouskuvassa valotusaika on vajaan 1s luokkaa. Tällöin putoava vesi kyllä sumenee, mutta virtaavan veden sumentamiseksi tarvittaisiin huomattavasti pidempi valotusaika. 
Päivänvalossa pitkiä valotusaikoja on mahdotonta saada ilman harmaasuotimia, jotka toimivat vähän kuin aurinkolasit, eli rajoittavat valon pääsyä kennolle. Suotimia on erilaisia ja eri merkkisiä ja hyvin eri hintaisia. Jotkut suotimet saattavat aiheuttaa vääristymiä kuvaan tai värivirheitä.

Vesiputouksia kuvatessa on hyvä muistaa pari juttua. Ensinnäkin tukeva jalusta tai joku johon kameran voi tukea, on välttämätön. Ilman hyvää tukea kamera heilahtaa valotuksen aikana ja kuvasta tulee epäterävä.
Linssin valinta on myös tärkeä, laajakulmaisempi linssi auttaa saamaan kuvaan laajempia kokonaisuuksia, ja ei ole niin herkkä esim. tuulen aiheuttamalle heilahtelulle. Huomioi suotimia ostaessasi, että linssin päähän kierrettäviä suotimia on eri kokoisille linsseille, mutta sovitteilla niitä voidaan käyttää monen läpimittaiseen linssiin. 
Telelinssillä täytyy olosuhteiden olla tuulettomat ja jalustan hyvin vakaa.
Hämärässä saadaan suljinaikaa vähän pidemmäksi laittamalla aukko mahdollisimman pieneksi ja herkkyys samoin ja usein pärjää ilman suotimiakin. 


Revontulikuvissa valotusaika on yleensä 2-6 sekuntia, ISO 3200 nurkilla, olosuhteista riippuen. Jalusta on välttämätön.Tässä kuvassa olisi riittänyt vähän lyhyempi aika, koska tulet olivat voimakkaat. Alareunassa näkyy, että osa vihreästä on palanut puhki. 


Linnunratakuvissa valotusajat ovat linssistä riippuen n. 25 sekunnin luokkaa, tässä kuvassa joka on kuvattu Nikkor 14-24mm 2.8 linssillä aika oli 25 sekuntia ja ISO muistaakseni 6400. Hyvän ja tukevan jalusta merkitys korostuu entisestään. 
Linnunratakuvissa käsittelyllä on suuri merkitys, että tähdet ja pilvimuodostumat saadaan hyvin esille. Pitkää valotusaikaa voidaan myös käyttää hyväksi taidekuvia otettaessa. Joko kameraa pidetään paikalla ja kohteen annetaan liikkua tai kameraa heilutetaan pitkän valotuksen aikana. 


Mikäli sinulla herää kysymyksiä tai ajatuksia tämän kirjoituksen johdosta, käy kommentoimassa
 Vinkkejä kuvaukseen - Photography by Johanna
johannavauphotograph

Kommentit

Suositut postaukset