Lightroom aloittelijoille osa 1

Kuvien tuominen eli Import

Kun olet saanut Lightroomin ladattua koneellesi, on aika tuoda kuvia sinne. Voit tuoda joko kaikki kuvat tai vain ne kuvat jotka haluat käsitellä. Itse tuon kuvat kamerasta Lightroomia käyttäen, ja siihen riittää, että LR on auki, kun muistikortti tai kameran piuha laitetaan koneeseen. Suosittelen tuomaan kaikki kuvat LRiin ja valitsemaan siellä mitkä kuvat säästetään ja mitkä poistetaan. Tietysti jos kuvamäärät ovat valtavia kannattaa jossain vaiheessa miettiä erilaisia ratkaisuja. Kuvien tuonti LRiin ei siirrä kuvia niiden olinpaikasta mihinkään, mutta LRn avulla on helppo löytää kuvat tietokoneelta ja pitää ne järjestyksessä ja tietysti säätää kuvia, poistaa niitä, siirtää niiden paikkaa, tulostaa, tehdä videoesityksiä ja paljon muuta.



Kun avaat LRn ja valitset vasemmasta alareunasta Import, LRiin ilmestyy tämän näköinen valikko.

Vasemmassa reunassa olevassa paneelissa näkyy tietokoneen hakemistopuu ja ylimpänä Devices, eli koneeseen kytketyt laitteet. Jos olet tuomassa kuvia kamerasta, klikkaat kameran nimeä. Jos haluat tuoda Ligghtroomiin kuvia jotka jo ovat koneellasi, klikkaat kovalevyn nimeä, jossa kuvat sijaitsevat, ja valitset kansio/kansiot jossa kuvat sijaitsevat.






Kamerassa tai levyllä olevat kuvat näkyvät ruudukossa, ja kaikissa on oletuksena ruksi, eli kaikki kuvat tuodaan LRiin. Kuvat jotka jo ovat LRssä, näkyvät "harmaina" ja niitä ei tuoda uudestaan. Alareunassa on Check all ja Uncheck All - napit, joista voit ottaa ruksin pois joko kaikista, tai lisätä sen kaikkiin kuviin, eli jos haluat valita kuvia jo tässä vaiheessä, on tämä siihen sopiva hetki. Esikatselukuvista ei tosin pääse kovin tarkkaan katsomaan miltä kuvat todellisuudessa näyttävät.

Näiden nappien vasemmalla puolella on ruudukko ja neliö - kuvakkeet. Niistä voit valita näkyvätkö kuvat ruudukossa vai yksittäisinä.
Nappien oikealla puolella on Sort, jossa oletuksena off, ei lajittelua. Voit kuitenkin klikata nuolista ja katsoa, olisiko sinulle apua sorttauksesta.
Sort - napin oikealla puolella on Thumbnails - säädin, josta voit säätää esikatselukuvien kokoa.
Nappien alapuolella on Import preset, jonne voi laittaa esiasetuksen siitä, miten haluat jatkossa että kuvien tuonti sujuu. (Save Current Settings as New Preset).

Oikean reunan paneelissa ylinnä olevasta File Handlingista voit valita esim. esikatselukuvien koon ja laadun.
Seuraavasta File Renamingistä voit päättää miten kuvat nimetään LRssä.
Apply During Import antaa valita ennakkoasetuksia, joten voit tehdä Presetin jolla esim määräät, että kuviin tehdään värien tai kontrastin säätö, linssikorjauksia tai vaikka terävöitys jo kuvaa tuotaessa. Voit myös antaa jo tässä vaiheessa Keywordeja jotka koskevat kaikkia tuotavia kuvia.

  Alin eli Destination kertoo LRlle minne kuva halutaan kamerasta tuotaessa tallentaa.
Kuvaruudukon yläpuolella voit valita erilaisia tallennustapoja. Minulla on siellä valittuna Copy vaikka kuva nyt näyttää Copy as DNG.

Kun kaikki yllämainitut on kertaalleen asetettu toivotuiksi, kannattaa säästää asetukset alhaalta (Save Current Settings as New Preset). Sitten vain painetaan Import ja kuvat alkavat latautua koneelle :)


Mikäli ohjeista on kysyttävää, osallistu keskusteluun Facebook-ryhmässä .

www.johannavauphotography.com
@johannavauphotography

Kommentit

Suositut tekstit